Genel Kültür Soruları

Soru 1: Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir?
Cevap: 5
Soru 2 : ‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir?
Cevap : 1
Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?
Cevap : TBMM
Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir?
Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk
Soru 5 : Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma alışkanlığına ne ad verilir?
Cevap : Milliyetçilik
Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?
Cevap : Debi
Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ?
Cevap : 2005
Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak  veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?
Cevap : Reklam
Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?
Cevap : Kuzey
Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?
Cevap   : Koku
Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?
Cevap   : 20 Kasim
Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?
Cevap   : Bulgaristan – Romanya
Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?
Cevap   : Es
Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?
Cevap   :  Ural – Altay
Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?
Cevap   : Nota
Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ?
Cevap   : Norveç
Soru 17 : UNICEF nedir ?
Cevap   : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı
Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?
Cevap   : Türkiye
Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?
Cevap   : Rekor
Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?
Cevap   : Brüksel
Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ?
Cevap  : 4 Eylül
Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?
Cevap   : Osman Zeki Üngör
Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?
Cevap   : Alexander Graham Bell
Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?
Cevap   : Google
Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?
Cevap   : Ağrı dağı
Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?
Cevap   : Sertab Erener
Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?
Cevap   : Van Gölü
Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir ?
Cevap   : TEMA
Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?
Cevap   : Matematik
Soru 30 : Nötron  sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?
Cevap   : İzotop
Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?
Cevap  : Yaşar Kemal
Soru 32 : Gayda nedir ?
Cevap   : Müzik  aleti
Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir  hangisidir ?
Cevap   : Kızılırmak
Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?
Cevap   : Yavuz Sultan Selim
Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?
Cevap   : Karadeniz Bölgesi
Soru  36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?
Cevap    : Mors Alfabesi
Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?
Cevap   : Mehmet Okur
Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık  eserim’  diye nitelendirdiği cami hangisidir ?
Cevap   : Selimiye Cami
Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?
Cevap   : Süleymaniye Cami
Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?
Cevap   : İtalya
Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?
Cevap   : Abu Dabi
Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ?
Cevap   : Oktay Sinanoğlu
Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?
Cevap   : Grönland
Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ?
Cevap   : Oltu Taşı
Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?
Cevap   : Hipokrat
Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?
Cevap   : Caber Kalesi
Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?
Cevap   : Teokrasi
Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?
Cevap   : Çaka Bey
Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?
Cevap   : Karacaoğlan
Soru 50 :  Azerbeycan’ın başkenti neresidir?
Cevap   : Bakü
Soru 51 :  Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?
Cevap   : Siyer
Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?
Cevap   : Şinasi
Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?
Cevap   : Tevfik Fikret
Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?
Cevap   : Türkan Şoray
Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?
Cevap   : Amper
Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili
Cevap   : Devletin şekli
Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?
Cevap   : Soti
Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?
Cevap   :   Atilla İlhan
Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?
Cevap   : Mersin
Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?
Cevap   : Niobe
Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?
Cevap   : Smyrna ( Simirna)
Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?
Cevap   : Antalya
Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?
Cevap   : Hakan Şükür
Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?
Cevap   : Tanju Çolak
Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır?
Cevap   : Erzurum
Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?
Cevap   : Nikolas Sarkozy
Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?
Cevap   : İngiltere
Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?
Cevap   : Reşat Nuri Güntekin
Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?
Cevap   : Orhan Pamuk
Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?
Cevap   : Haluk Bilginer
Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?
Cevap   : Göktürk alfabesi
Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?
Cevap   : Türeyiş destanı
Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?
Cevap   : Ahmet Necdet Sezer
Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?
Cevap   : Yaşar Kemal
Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?
Cevap   : Ateşten Gömlek
Soru 76 : GAP Projesi’nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?
Cevap   : Zeugma ( Belkıs Köyü )
Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?
Cevap   : Kaşgarlı Mahmud
Soru 78 : Cannes Film Festivali’nde “Yaşamın Kıyısında” filmiyle 27 Mayıs 2007’de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?
Cevap   : Fatih AKIN
Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?
Cevap   : 1945
Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü  sinema sanatçısı çift kimdir?
Cevap   : Bradd Pitt-Angelina julie
Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?
Cevap   : Poligami
Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?
Cevap   : Osman Zeki Üngör
Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?
Cevap   : Piri Reis
Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?
Cevap   : Everest
Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?
Cevap   : Baykal Gölü (Asya’da)
Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?
Cevap   : Leonardo da vinci
Soru 87 :  Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?
Cevap   : Nevşehir
Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?
Cevap   : Mevlana
Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?
Cevap   : Çin Seddi
Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*
Cevap   : Köstebek( departed)
Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?
Cevap   : IMF
Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?
Cevap   : Mimar Sinan
Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?
Cevap   : Galatasaray
Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?
Cevap   : Rıfat Ilgaz
Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?
Cevap   : Âşık Veysel
Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir?
Cevap   : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )
Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?
Cevap   : Elvan Abeylegesse
Soru 98 : Bu yıl 726’ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?
Cevap   : Bilecik
Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?
Cevap   : Luciano Pavarotti
Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?
Cevap   : Sertab Erener
Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?
Cevap 101:Küresel ısınma
Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?
Cevap 102: Kök hücre çalışmaları
Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?
Cevap 103: Dondurmam Gaymak
Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?
Cevap 104: Fair play
Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?
Cevap 105:11 (On bir)
Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?Cevap 106: Hakan Şükür
Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?
Cevap 107:İspanya
Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?
Cevap:Kitab-ı Bahriye
Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?
Cevap: II.Mahmut 
Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?
Cevap:1934
Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?
Cevap: Ankara Antlaşması (1926)
Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?
Cevap: İngiltere 
Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?
Cevap:İkta 
Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?
Cevap:6
Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?
Cevap: Kanguru 
Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?
Cevap: Esenboğa
Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?
Cevap: Amsterdam
Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?
Cevap: Endülüs Emevi
Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?
Cevap:1969
Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?
Cevap:İpsala
Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?
Cevap: Lahey (Den Haog)
Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?
Cevap:Bişkek
Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?
Cevap:Fatih Sultan Mehmet
Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?
Cevap:Bursa
Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?
Cevap:Sinop
Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?
Cevap:Devekuşu
Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?
Cevap:Merkür
Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?
Cevap:Büyük Okyanus
Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?
Cevap:Panama
Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?
Cevap:Mavi balina
Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?
Cevap:Kızılırmak
Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?
Cevap:AB
Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?
Cevap:0
135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?
Cevap:Alma ata
Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?
Cevap:Çeçen Cumhuriyeti
Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?
Cevap:Everest
Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?
Cevap:1951
Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?
Cevap:Siirt
Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?
Cevap:İç Anadolu bölgesi
Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?
Cevap:Minyatür
Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?
Cevap:KebanSoru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?
Cevap:Zeki Müren
Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?
Cevap:Denizli
Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?
Cevap:İskoçya
Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?
Cevap:Yugoslavya Soru 147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?
Cevap:TBMM Başkanı
Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?
Cevap:Luis PastörSoru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?
Cevap:Tuz Gölü
Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?
Cevap:Troposfer